Wie zijn wij?

SOS DroneTeam NL is een startende vrijwilligers organisatie bestaande uit een groot netwerk van drone piloten over heel Nederland.

We merken dat anno 2022 de vraag naar piloten tijdens vermissingen van mens of dier sterk aan het toenemen is. Om aan de vraag te voldoen zijn wij de eerste vrijwilligers organisatie van Nederland en wellicht Europa die een bijdrage levert tijdens zoekacties doormiddels van drones.

Met ons unieke netwerk van dronepiloten kunnen we ons nu landelijk inzetten.

 

Wat doen wij?

De afgelopen 10 jaar is de ontwikkeling van drone techniek in een stroomversnelling geraakt. Ook voor de consument zijn mede deze snelle groei drones betaalbaar geworden, hierdoor kan tegenwoordig iedereen een eigen drone aanschaffen. Om legaal te mogen vliegen is een verplichte registratie en wanneer de drone zwaarder is dan 250 gram, een cursus verplicht. Maar wanneer dit voltooid is richten wij ons op deze piloten zodat ons piloten netwerk blijft  groeien want hoe groter ons netwerk hoe groter dan kans op succesverhalen na een vermissing.

 

Wanneer komen wij in actie?

Natuurlijk zetten we ons graag in voor elke zoekactie van mens en dier.
Echter, kunnen we alleen in actie komen na een verzoek en/of oproep van een zoekorganisatie of op verzoek van de hulpdiensten.
We hebben helaas niet de capaciteit om voor elk vermist hondje in Nederland uit te rukken hoe graag we dit ook zouden willen.

Concreet, bij een vermissing meld je je eerst bij een (speurhonden)zoekorganisatie of vrijwilligersvereniging die gespecialiseerd zijn in het terugvinden van huisdieren of vermiste personen. Als ze besluiten dat ondersteuning van een drone nodig is horen wij dit graag vanuit de zorgorganisatie.

Ook kunnen we bijdragen bij burgerinitiatieven wanneer een persoon vermist wordt en komen we met onze drone apparatuur en vrijwilligers in actie. 
Ook hier willen we nogmaals benadrukken dat we alleen in actie komen wanneer alle wettelijke (Europese) regels omtrent het vliegen met drones kunnen worden nageleefd.

Tot Slot 

Wij van SOS DroneTeam NL staan altijd open voor Feedback ook al is deze feedback niet altijd positief.

We bouwen ervaring om door het samen te doen, en om ergens goed in te worden moet je leren van de fouten
die gemaakt worden. Heb jij feedback voor ons, of wil je iets anders kwijt? Laat het aan ons weten. 


Lees over ons volledige structuur en werkwijze in dit document

Handboek SOS Drone Team NL WERKWIJZE
PDF – 372,9 KB 55 downloads

Het voordeel van Drones

Tijdens het zoeken met drones kunnen we verschillende soorten vlieg doelstellingen toepassen.

Hieronder lees je welke dit zijn en wat deze betekenen.

 

VOORVERKENNING

Een voorbeeld van een voorverkenning is wanneer er een groot veld of gebied uitgekamd moet worden voordat de linieloper aan de slag gaat.
Vanuit het perspectief van de drone camera kan er een eerste indruk gemaakt worden of in het geval dat er iets verdacht vanuit de lucht gevonden wordt kan er direct een team op afgestuurd worden.


SPECIFIEK ZOEKEN
Specifiek zoeken wordt voornamelijk toegepast bij het zoeken naar vermiste dieren. Bijvoorbeeld wanneer er een duidelijk spoor zichtbaar is zal de drone dit spoor zoveel mogelijk in kaart proberen te brengen.
Een ander voorbeeld is zoals de letterlijke vertaling het al zegt vanuit de lucht wordt er dan specifiek gezocht naar een object. 

 

ALGEMEEN ONDERSTEUNEN
Een drone heeft tijdens een zoektocht altijd een ondersteunende functie, echter bedoelen we algemeen ondersteunen dat de drone nauw samenwerkt met de linielopers en het gebied als het ware eerst scant.

 

FPV DRONES

Het klinkt een beetje gek aangezien FPV drone eigenlijk Race drone zijn is die met gemak een snelheid kunnen halen van vaak 0ver de 200 Km/h.
Nou denk je misschien ook hoe deze drones dan kunnen bijdragen. Dit zit in de wendbaarheid van deze drone's, deze drones kunnen ook op lage snelheid vliegen en zeer wendbaar zijn. Een FPV drone kan dan goed van pas komen wanneer er in bosrijk gebied gezocht kan worden.

 

MONITOREN

Het monitoren van verdachte activiteiten of objecten.
Ook deze situatie kan zich voordoen wanneer er met een drone ergens naar gezocht wordt. M
et term monitoren bedoelen we dat we het object niet meer uit het beeld verliezen zolang de conditie van de drone dit toelaat. Piloten zijn dan getraind om boven het object te blijven hoveren (hangen) totdat er een gespecialiseerd team bij de situatie is aangekomen. 


Met spoed onze hulp nodig? 

Is er geen tijd te verliezen? Bel of WhatsApp naar 06-11591784 of 06-34898669

Bij voorkeur via de App.