Wie zijn wij?

SOS DroneTeam NL is een vrijwilligers organisatie founded in 2022 door Timothy Schroeter samen met Rini Schel en Marcel van Loock. 

Wij bestaan uit een groot netwerk van drone piloten verspreid over heel Nederland en tegenwoordig ook Belgie.

We merken dat sinds 2021 de vraag naar piloten tijdens vermissingen van mens of dier sterk aan het toenemen is.

Om aan deze maatschappelijke behoefte te voldoen is deze stichting opgezet en proberen we voor iedereen makkelijk en landelijk bereikbaar te zijn.

Het Operations Team

Lysander Lotter Homan

Bestuur l Allround | Communicatie | Drone operator | Training

Ervaren drone-pilot vanuit de hobby ontstaan. Het hulpverlende karakter van dit team is waar de voldoening uit komt. Met een gezonde  can-do  attitude ook zorgen voor de juiste vluchtplannen en veiligheid.

Rini Schel

Bestuur l Allround | IT Admin | Communicatie l Drone operator | Security

Runt ook zijn eigen beveiligingsbedrijf, deelt zijn kennis en ervaring binnen deze organisatie,  IT technisch, veiligheid en houdt de communicatie goed in de gaten.

Marcel van Loock

Bestuur l Allround | Communicatie | Drone operator

Van hobby In combinatie met een hulpverlenende hart de ideale kans om mens en dier in nood te helpen. Beheerd ook zijn eigen social media groepen om o.a. in zijn eigen omgevingen extra te kunnen informeren. meldingen worden ook door hem behandeld.

René van Kleef

Operations l Allround | Communicatie | Drone operator | Safety Officer

Drone-pilot vanuit de hobby ontstaan. Was 25 jaar beroeps Brandweerman in Alphen aan den Rijn. Sinds 2007 in dienst bij de Politie en beheerd de 112 Meldkamers in Den Haag en Rotterdam op functioneel gebied. Maakt graag vlieguren met zijn Phantom3 adv in realistisch terrein. Met zijn hulpverleningservaring, rust/kalmte in chaotische situaties levert hij een mooie bijdrage aan het OPS team.

Timothy Schroeter

Operations l Allround | Communicatie | Drone operator | Training

Actief met drones sinds 2017.  Sinds 2021 zijn eigen drone onderneming gestart

In juli 2022 richtte hij samen met Rini het SOS DroneTeam NL op, na een korte onderbreking een  ervaren, actieve kracht in het OPS Team.

Richard Vivo

Operations l Allround | Communicatie | Drone operator | Training

Vanaf 2008 actief met zijn fotografie bedrijf en vanaf 2018 drones vanuit passie aan toegevoegd. De passie voor drones heeft daardoor ook een zakelijk karakter gekregen en inmiddels heeft Richard zijn Specific STS01 / PDRA 01 behaald, is in het bezit van een Operationeel Handboek en bijbehorende Exploitatievergunning. Als voormalig EOD’er zit hulpverlening nog steeds in het bloed en in combinatie met dronevliegen kan de passie goed ingezet worden bij het SOS Drone Team. Werken in teamverband met collega dronevliegers die dezelfde passie delen en bereid zijn om dat in te zetten om een goed doel te dienen is een mooie drijfveer voor zijn rol in het Ops team.

Nick van Iersel

Operations l Allround | Communicatie | Drone operator | Technical Officer

Komt uit een familie waar hulpverlening in het bloed zit en vanuit huis uit dus meegekregen dat zodra je in de gelegenheid bent een ander te helpen dit ook te doen. Na jaren ervaring in de computerwereld en detailhandel is de overstap gemaakt naar de meldkamer wereld. De passie voor computers, communicatie, hulpverlening en drones, maakt dat de rol van OPS in het sosdrone team voor hem geschreven is.
Altijd een luisterend hoor, een grapje en grol waar het kan en serieus waar het nodig is.

Wat doen wij?

In  de afgelopen 10 jaar is de ontwikkeling van drones in een stroomversnelling geraakt. Ook voor de consument zijn mede deze snelle groei drones betaalbaar geworden, hierdoor kan tegenwoordig iedereen een eigen drone aanschaffen. Om legaal te mogen vliegen is een verplichte registratie en wanneer de drone zwaarder is dan 250 gram, een cursus verplicht. Maar wanneer dit voltooid is richten wij ons op deze piloten zodat ons piloten netwerk blijft  groeien want hoe groter ons netwerk hoe groter dan kans op succesverhalen na een vermissing.

 

Wanneer komen wij in actie?

Natuurlijk zetten we ons graag in voor elke zoekactie van mens en dier.
Echter, kunnen we alleen in actie komen na een verzoek en/of oproep van een zoekorganisatie of op verzoek van de hulpdiensten.
We hebben helaas niet de capaciteit om voor elk vermist hondje in Nederland uit te rukken hoe graag we dit ook zouden willen.

Concreet, bij een vermissing meld je je eerst bij een (speurhonden)zoekorganisatie of vrijwilligersvereniging die gespecialiseerd zijn in het terugvinden van huisdieren of vermiste personen. Als ze besluiten dat ondersteuning van een drone nodig is horen wij dit graag vanuit de zorgorganisatie.

Ook kunnen we bijdragen bij burgerinitiatieven wanneer een persoon vermist wordt en komen we met onze drone apparatuur en vrijwilligers in actie. 
Ook hier willen we nogmaals benadrukken dat we alleen in actie komen wanneer alle wettelijke (Europese) regels omtrent het vliegen met drones kunnen worden nageleefd.

Tot Slot 

SOS DroneTeam NL staat altijd open voor feedback om constant. te optimaliseren.

We bouwen veel ervaring op door het samen te doen. Heb jij feedback, laat het ons weten. 

Reacties kunnen ook hier geplaatst worden.